Premium înseamnă scump? Nu neapărat…

Am tot vorbit în ultima vreme despre ciocolată și praline premium. Iar acum câteva zile am auzit pe cineva spunând că apelativul premium este folosit doar pentru a justifica un preț mai mare al produselor respective. Ceea ce m-a intrigat.

Ce sunt de fapt produsele premium?

Pentru a percepe mai bine ce este ciocolata premium trebuie să înțelegem conceptul de “premium” din întreaga industrie a alimentelor.

În primul rând, premium nu înseamnă doar bio (eco, organic), nici artizanal. În schimb, alimentele bio sau cele artizanale pot fi considerate premium. Acestea din urmă sunt produse respectând niște standarde de calitate asumate, ingrediente verificate de calitate superioară, metode de producție speciale, cu oameni instruiți în acest sens. Și se adresează, de obicei, unor segmente de piață restrânse.

Prețul alimentelor premium poate fi mai ridicat deoarece costurile cu producția sunt mai mari, timpul de producție este mai mare, iar volumul produs – mai mic.

Dar și elementele auxiliare produsului fac diferența. Ambalajul trebuie să fie de calitate și ușor de folosit. Transportul acelor produse de la producător la retailer trebuie să respecte anumite standarde. Vânzătorul produselor premium este mult mai aproape de consumator, decât în cazul produselor convenționale. Transparența informațiilor și posibilitatea de verificare a acestora sunt alte două elemente caracteristice produselor alimentare premium.

Sunt alimentele premium mai scumpe?

Premium nu înseamnă lux. Alimente de lux sunt o categorie distinctă. Iar acestea nu denotă neapărat calitate, chiar dacă de cele mai multe ori anumite standarde sunt aplicate și în cazul lor.

Alimentele premium conțin mai puțini sau deloc conservanți artificiali. Culorile sunt de obicei naturale, la fel ca aromele. În cazul produselor de lux, aceste principii pot fi încălcate.

Dar, ca să răspund direct la întrebarea de mai sus, da, alimentele premium sunt mai scumpe decât cele convenționale. Costurile de producție își pun amprenta pe nivelul prețului de la raft.

Ce înseamnă de fapt ciocolata premium

După ce am vizitat zeci de ciocolaterii, am degustat mii de praline și produse din ciocolată, am ambalat mii de ballotins și cutii cadou, pot caracteriza ciocolata premium ca având următoarele atribute:

1. Ingrediente de calitate.

Este important de unde provine cacaoa folosită în procesul de producție, laptele, alunele și ceilalți compuși care influențează aspectul și gustul. Pentru cei mai riguroși dintre noi oamenii de știința (Journal of Agricultural and Food Chemistry) au găsit o metodă prin care să evalueze puritatea și originea ingredientului principal din ciocolată.

2. Procentul de unt de cacao vs alte uleiuri vegetale.

Leonidas înseamnă 100% unt de cacao, dar cea mai mare parte a pieței este reprezentată de produse în care predomină uleiurile vegetale ca substituent pentru untul de cacao. Diferența de calitate se simte la o simplă degustare.

3. Rețetele și metodele de preparare.

Aici lucrurile sunt mai complexe: pralinele premium au, de obicei, zeci de ani de istorie de perfecționare a rețetelor, de îmbunătățire a procedurilor de preparare. Ciocolata premium înseamnă știină și răbdare, două elemente ce pot fi cu greu cuantificate.

4. Modul de prezentare: ambalaj, design, vânzare.

Ciocolatierii adevărați știu cum să își prezinte marfa, cunosc toate detaliile pralinelor din ballotins-urile pe care le ambalează zilnic. Forma pralinelor este de asemenea rezultatul a zeci de ani de comunicare cu clientul. Atenția către detalii este însușirea ciocolatei premium.

Cum recunoaștem o ciocolată premium?

După cum spuneam mai sus, nu prețul este criteriul la care să ne uităm. Nu singurul. Nici măcar aspectul: aditivii pot face ca produsele din ciocolată să arate perfect. Gustul rămâne criteriul principal. Dacă tu crezi că nu ești destul de avizat pentru a simți diferența, încearcă o degustare prin comparație: produs premium vs produs convențional. Acestea din urmă vor fi întotdeauna mai dulci, iar finețea texturii și a gustului vor ieși în evidență în cazul ciocolatei premium.

Gustul va fi completat neapărat de detaliile despre ingrediente: procentul de unt de cacao și autentificarea produsului (inclusiv modul în care poate fi verificat produsul – cine certifică calitatea).