Ciocolata albă vs Ciocolata neagră
Mituri despre ciocolata albă adunate de la consumatori
Da, îmi dau seama că poate părea o bătălie pierdută din start de către ciocolata albă. Despre care mulți zic că nici măcar nu este ciocolată propriu-zisă. Dar asta nu înseamnă că trebuie să discriminăm pralinele pe motiv de culoare.
Unii dintre cei care intră în ciocolateriile Leonidas resping din start ciocolata albă. Asta până când gustă. Surpriza lor este cu atât mai mare…
Din discuții mai detaliate cu aceștia, am dedus că ciocolata albă este evitată în principal din următoarele motive:
- Conținut prea mare de zahăr.
- Gust intens de lapte praf.
- Se asociază greu cu alte creme, alune, migdale, adaosuri.
- Nu este considerată sănătoasă.
- Lipsa de sortimente mai rafinate.
Aceste mituri despre ciocolata albă țin de maturitatea pieței despre care am mai vorbit și în alte articole. Zeci de ani de produse îndoielnice în magazine au format în mintea consumatorului idei preconcepute care par de nezdruncinat.
Totul până la degustare.
Încerc să le explic prietenilor Leonidas despre beneficiile ciocolatei albe doar după ce gustă. Odată ce simt plăcere, crește și curiozitatea:
“Cum de sunt așa de bune? Mie nu-mi place deloc ciocolata albă…dar asta e altceva.”
În primul rând ciocolata albă conține doar unt de cacao plus, eventual, lapte. Apoi vin „secretele” Leonidas – învelișul de ciocolată albă se completează foarte bine cu:
- Cremă pralinată
- Cointreau
- Cafea
- Alune sau alune caramelizate
- Caramel
- Fistic
- Migdale
- Stafide
- Nuci
- Orez expandat
Și – surpriză! – toate acestea cu adaos minim de zahăr sau chiar fără zahăr.
Unele dintre ingredientele de mai sus se completează cu ciocolata albă chiar mai bine decât ciocolata neagră (cafeaua, de exemplu).
Este ciocolata albă sănătoasă?
Ciocolata albă DE CALITATE aduce tot atât de multe beneficii sănătății ca și untul de cacao (anti-îmbătrânire, păr sănătos, piele sănătoasă și altele). Desigur că nu aduce acel plus de energie ca ciocolata neagră, dar nu acesta este scopul ciocolatei albe.
Cui recomand ciocolata albă și cu ce o poți asocia?
Celor care vor să iasă din convențional. Celor care, dintr-un motiv sau altul, nu mai au (ne)voie să consume prea multă cacao.
Ciocolata albă se asociază foarte bine cu un vin Rose, cu Lambrusco sau Muscat. Vă recomand o degustare praline – vinuri alături de prietenii dragi, dar nu uitați să urmați regula “de la cea mai deschisă culoare (ciocolată albă, vin alb), la cea mai închisă”.
Promit să revin cu un articol despre vinuri și ciocolată.
Dar ciocolata albă nu se asociază doar cu vinul. Din încercările mele, vă pot recomanda să degustați praline cu alune împreună cu brânză brie.
O combinație pe care eu personal nu am incercat-o dar care mi-a fost recomandată: discuri Mendiants ciocolată albă (sau tablete ciocolata albă) împreună cu caviar. De îndată ce voi încerca, o să-ți împărtășesc experiența.
Ceaiul verde merge, de asemenea, degustat cu ciocolata albă și chiar combinate în anumite rețete de prăjituri.
Tot din categoria băuturilor, o bere de abație triplu distilată – specifică Belgiei – se completează bine cu ciocolata albă.
Sau o poți degusta pur și simplu singură. Atât berea, cât și ciocolata.
Să aveți poftă!